Regio West-Brabant Extranet

Wachtwoord vergeten?
Login Sluiten
Print

Monitor Recreatie en Toerisme

0-meting toerisme en recreatie West-Brabant

SES West-Brabant voert de regie over de uitvoering van de toeristische doelstellingen van de Strategische Agenda West-Brabant 2008-2011.

 

Met name het thema ‘Economie’ (missie: ‘West-Brabant pakt aan’) kent enkele doelstellingen die direct van toepassing zijn op de ontwikkeling van recreatie en toerisme in de regio. In de doelstellingen (thema Economie) worden ook percentages van groei aangeduid:

  1. De verbetering van de kwaliteit en de kwantiteit van de wal- en wateraccommodaties in West-Brabant voor de recreatietoervaart zal sterk worden gestimuleerd om daarmee een aanzienlijk langere verblijfsduur van toeristen (20% in 2010) in de regio te bewerkstelligen.
  2. Het aantal toeristische en zakelijke overnachtingen is beide in 2015 met 20% toegenomen door onder andere de cultuurhistorische waarden van West-Brabant beter voor het voetlicht te brengen en de zakelijke markt (congressen, seminars, trainingen) te faciliteren.
  3. In 2015 hebben de stadscentra in West-Brabant 10% meer bezoekers.

 

Onderzoek, te beginnen met een analyse van de huidige situatie/omvang/toetsing haalbaarheid in de vorm van een zogenaamde ‘0-meting’ is noodzakelijk is om deze groei te kunnen monitoren/bijsturen en eventueel de verwachting (tussentijds) bij te stellen.

 

In deze monitor is het van belang om naast de economische betekenis van het toerisme eveneens de vraagzijde in beeld te brengen:

  • wie zijn onze gasten (segmentatie)?;
  • waar komen ze vandaan?;
  • wat is het motief om de regio (of een onderdeel daarvan) te bezoeken?;

 

Een 0-meting is de start. Monitoring is dus van essentieel belang om de groei aan te kunnen geven.

In 2009 is de 0-meting uitgevoerd.

 

De resultaten hiervan zijn in januari 2010 gepresenteerd door SES West-Brabant. Onderzocht zijn de toeristen die West-Brabant bezoeken en de bestedingen en werkgelegenheid die voortkomen uit toerisme en recreatie in West-Brabant. Uit de “Monitor Toerisme West-Brabant”, opgesteld door NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, blijkt onder andere dat de toeristische bestedingen in de regio € 1,45 miljard bedragen. De toeristische en vrijetijdssector genereert daarmee 15.500 FTE voor de regionale werkgelegenheid.

 

De monitor wordt opnieuw uitgevoerd in 2012 en 2014.

 

Download Eindrapportage monitor toerisme West-Brabant

 

Samenvatting

Contact

Nico Sommen

T. 076 5027233

E. nico.sommen@west-brabant.eu