Regio West-Brabant Extranet

Wachtwoord vergeten?
Login Sluiten
Print

MEE op weg

Veel mensen met een beperking reizen al vanaf jonge leeftijd met het ‘speciaal’ vervoer naar school, een vrijetijdsbesteding of naar andere voorzieningen. Het reizen met het ‘busje’ of met de ‘taxi’ is een alledaagse bezigheid geworden. Enerzijds zorgen deze voorzieningen ervoor, dat mensen dagelijks op de plek van bestemming komen; anderzijds zorgt deze ‘speciale’ manier van vervoer voor apartheid. Bijvoorbeeld cliënten die ‘s morgens naar werk of dagbesteding reizen, of leerlingen die met het leerlingenvervoer naar school reizen, ontmoeten geen mensen in de bus. 
 
De initiatiefnemers van dit project zijn Amarant, SDW, MEE West-Brabant en de Regio West-Brabant. Zij zijn van mening dat meer mensen met een beperking zelfstandig kunnen reizen van A naar B. Met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets. Enige (kortdurende) ondersteuning is veelal wel gewenst. Zo kan een vriend(in), ouder, broer/zus of iemand anders uit zijn/haar netwerk ondersteuning bieden en met hem gaan oefenen.
 
Het project ‘MEE op Weg’ wil de automatische gedachte voor en inzet van speciaal vervoer voor mensen met een beperking doorbreken – met als uiteindelijk doel: iedereen kan optimaal meedoen aan het verkeer en vervoer met respect voor ieders eigenheid. Ofwel: Meedoen in het verkeer is meedoen in de maatschappij.

 
Samen met je OV maatje
Dit avontuur start je niet alleen. Samen met jou, je ‘maatje’, belangrijke mensen uit je omgeving, een consulent van MEE West-Brabant en/of andere betrokkenen zoals je ouders wordt een leuk avonturenplan opgesteld. Jij bepaalt de route die je wilt oefenen, hoe je wilt oefenen en wanneer! Dit kan lopend zijn of met de fiets, bus of trein. Samen met je maatje ga je vervolgens op pad!
 
Je ontmoet anderen in het verkeer
In het gewone verkeer meedoen, is meedoen in de samenleving. Je ontmoet andere mensen in het verkeer. Je leert je omgeving kennen door zelfstandig te leren reizen. In het gewone verkeer bepaal jij naast wie je wilt zitten of fietsen. Als het echt nodig is kun je gebruik maken van speciaal vervoer.

 

Filmpje

Bekijk het filmpje van MEE op Weg op www.facebook.com/meeopweg of

http://bit.ly/15EHdQg
 


 

Samenvatting

'MEE op weg' is een samenwerkingsproject van Amarant, SDW, CZ Zorgfonds, MEE West-Brabant en de Regio West-Brabant. Zij werken samen aan de uitvoering van dit project.

Contact

Heeft u als gemeente interesse in dit project?

Marijke Riksen – Programmamanager KCV

T: 076 5027203 

E: marijke.riksen@west-brabant.eu

 


Of neem contact op met MEE West-Brabant

T: 076 522 30 90

E: meeopweg@meewestbrabant.nl