Regio West-Brabant Extranet

Wachtwoord vergeten?
Login Sluiten

West-Brabantse gemeenten

Gemeenten in de Regio West-Brabant
Lees meer »
Print

Noord-Brabant scoort 4 sterren in de Kwaliteitsmonitor fietsregio's 2017

18-05-2017

Op dinsdag 16 mei presenteerde het Landelijk Fietsplatform de Kwaliteitsmonitor fietsregio's 2017. Noord-Brabant behoudt de score van 4 sterren. Hoewel het aantal sterren gelijk is gebleven, is winst geboekt wat betreft de kwaliteit van het netwerk en een hogere waardering van de consument. Het percentage van de maximale score is toegenomen van 76,1% in 2015 naar 82,2% in 2017.

 

Jaarlijks stappen miljoenen mensen op de fiets voor een korte of langere recreatieve fietstocht (2016: 193 miljoen tochten). Ruim 32.000 km aan knooppunt- en LF-routes ligt voor hen klaar. Om te onderzoeken hoe het met de kwaliteit van het recreatieve fietsaanbod gesteld is, heeft het Fietsplatform een landelijk vergelijkend onderzoek verricht. Deze Kwaliteitsmonitor fietsregio’s is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering. In de Kwaliteitsmonitor 2017 scoren de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland de maximale 5 sterren.

 

Onafhankelijk landelijk onderzoek
De Kwaliteitsmonitor is eerder uitgevoerd in 2012, 2013 en 2015. Het is een initiatief van het Fietsplatform, het onafhankelijke landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen. Het landelijk onderzoek prikkelt regio’s om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Getoetst wordt op twee hoofdaspecten: ‘kwaliteit van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes)’ en ‘kwaliteit van de randvoorwaarden’. Regio’s kunnen 1 tot 5 sterren verdienen, vooral direct op basis van aantoonbare inspanningen, gedeeltelijk ook op basis van consumentenwaardering.
 
Opzet van de monitor
De kwaliteit van het routenetwerk is beoordeeld op uitvoering en op beheer en onderhoud. Dit deel van de monitor is direct te beïnvloeden, Met name door te zorgen voor een effectieve organisatie en door te blijven investeren. Het routenetwerk is geen statisch product. De kwaliteit van de randvoorwaarden is beoordeeld op aantrekkelijkheid van de omgeving, voorzieningen langs de routes, provinciale betrokkenheid, toegankelijkheid van de route-informatie en het algemene oordeel van de consument. De opzet van de monitor is vergelijkbaar met die van 2015. Kleine veranderingen zijn doorgevoerd, waaronder het meenemen van openbare rustpunten en het toevoegen van de uitkomsten van het ANWB onderzoek Fan van fietsen. De gegevens hebben grotendeels betrekking op 2016. Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.
 
Positief signaal
“Op basis van de toename van het aantal provincies in de topklasse zou je kunnen zeggen dat het onderscheid en daarmee ook de prikkel minder wordt. Wij zien dit echter vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt” – aldus directeur Eric Nijland van het Fietsplatform. “De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht